tiistai 16. joulukuuta 2014

VÄRIOPPITEHTÄVÄ 9.12

1.MÄÄRITTELE MIKÄ ON VALO

-> Sähkömagneettisen spektrin ihmissilmällä nähtävä osa.

2.MÄÄRITTELE SPEKTRI

->Spektri (=kirjo) on yleisesti havaitun suureen jakautumista komponentteihin taajuuden tai energian suhteen. Esim. sateenkaaressa värit tulevat valon spektrin jakautuessa. Valon eri aallonpituudet taittuvat eri tavoin ja silmä erottaa ne eri väreinä.

3.MITEN NÄKÖAISTIMUS SYNTYY

-> Kuva näkemisestä muodostuu verkkokalvolle. Sarveiskalvo ja mykiö taittavat valonsäteitä, nämä säteet taittuvat verkkokalvon näön alueelle, kun silmä on normaalitaitteinen. Verkkokalvon näköaistisoluissa valonsäteet luovat valokemiallisia muutoksia.
Muutokset tuottavat sähköimpulsseja ja ne siirtyvät näköhermon kautta aivojen näkökeskukseen. Näkökeskus käsittelee tietoa, jonka seurauksena näköaistumus tulee aivojen tuottamana tuloksena (mukana useita aivoalueita).
Silmäpohjassa on kahdenlaisia näköaistinsoluja: Tappi- ja sauvasoluja. Tappisoluja on n. 7 milj. ja ne sijaitsevat silmän takaseinässä (tarkkanäkö alueella). Tappisolujen asnsiosta näemme päivänvalossa ja erotamme eri värit. Sauvasolut mahdollistavat hämäränäön, niitä on n.130 milj.
Silmät tuovat näkemänsä verkkokalvolle ylösalaisin, aivoissa kuva kääntyy oikeinpäin.

4.SELITÄ VÄRISOKEUS

-> Värisokeutta on monenlaista

  • Täysin värisokea ihminen ei näe ollenkaan värejä, ainoastaan erottaa eri tummuusasteet ja näin ollen näkee maailman mustavalkoisena. 
  • Värinäön heikkouksen omaava ihminen näkee joitakin värejä. Yleisin näistä on puna-vihersokeus, ja tästä kaksi muotoa: 
  1. puna-vihersokea ei erota koskaan punaista ja vihreää
  2. puna-vihersokea ei erota punaista ja vihreää, vain niiden ollessa vierekkäin

-> Näön ollessa normaali verkkokalvon valoherkät tappisolut silmässä reagoivat valon eri aallonpituukseen ja tunnistavat ne väreinä. Värisokean jokin tappisoluista saattaa olla viallinen tai puuttua kokonaan.


6.VALONSÄTEIDEN KOHDATESSA ERILAISIA PINTOJA NE HEIJASTUVAT ERI TAVOIN, POHDI KUVIN MILLAISIA AISTIMUKSIA NE ANTAVAT ERILAISTEN KAMPAUSTEN PINNOILLA, ESIM. SILEÄSSÄ JA ROSOISESSA KAMPAUKSEN PINNASSA.

->Sileässä kampauksessa valonsäteet heijastuvat tasaisesti pinnasta, tulo- ja heijastuskulmat ovat myös yhtäsuuret. Jos pinta on epätasainen (rosoinen), ei heijastuslaki päde.



SILEITÄ KAMPAUKSIA :


http://www.lily.fi/sites/lily/files/user/5410/2012/09/2wpqicn.jpg
http://oi25.tinypic.com/28i515g.jpg




http://files.kotisivukone.com/files/studiolilia.kotisivukone.com/.album/1371319438548_1_large.jpg





 ROSOISIA KAMPAUKSIA :




http://glitter.fi/files/2014/07/MG_3273-copy.jpg




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCKbpZIvxHkHkZtyR9gkKzKmNXzMRBW2HjjvsK2mi5xnAsrdHF2XG564xjW0bQaxqHATEACGWvFPTZna8rLOTfSPiyAwggQIYH7SG04MOZfueE6qXQx6zn-PMy_QZENOnJBUWVlMohbRsg/s1600/IMG_1419.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLyjCpazHEDX8VY88OIoeFRDZre2L7AXN2VuS_DxCALBEKoknFXwbWmVCvdcgGtD85kD-48sO2f-ttSxNg9n7r5PJL2iJUroPzoXfzpYga8o434gUu3UFKeG3rqAQYGPFGHwFEgrgYVAc/s640/2013-02-13+kampausuus.jpg


7.MÄÄRITTELE KÄSITTEET HIUSVÄREISSÄ, TEE PIENI SELVITYS JA ETSI KUVIA HIUKSISTA ESIMERKEIKSI

  • KYLMÄT VÄRIT
-> Kokemukseen perustuen voivat ilmaista kylmyyttä (esim.sininen).
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ae/ec/79/aeec7973102a6e02bb0dc80d8c8f4564.jpg

  • LÄMPIMÄT VÄRIT
-> Kokemukseen perustuen voivat ilmaista lämpöä (esim.punainen).
http://www.trekflashair.com/wp-content/uploads/2014/09/bold-red-hair-dye.jpg

  • PASTELLIVÄRIT
-> Erittäin valkopitoinen, vaimea sekä mustuudesta täysin vapaa väri. 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/35/f4/64/35f4644e9672991872018e92f50e1548.jpg






  • MURRETUT VÄRIT
-> Syntyy sekoittamalla puhtaaseen väriin sen vastaväriä tai mustaa väriä (murrettu : taitettu).

http://cdnpix.com/show/imgs/8dbe6b7166b7ec8d54ad64876d354725.jpg

  • NEUTRAALIT VÄRIT
-> Värit, jotka eivät ole selvästi kylmiä eikä lämpöisiä värejä.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/fe/fd/57/fefd57b66010d5acea3ea7b011e175b9.jpg

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

KULMAT 3.12

KULMAKARVAT

Kulmakarvojen kohta kasvoilla, sekä niiden muoto

Kulmakarvojen muodolla saa kasvoihin ilmettä sekä selkeyttä, niitä muotoilemalla. Niitä muokkaamalla onkin helppo vaikuttaa ilmeeseen ja kasvojen korostukseen.

Kulmakarvat muotoillaan kasvoille usein siten, että korkein kohta on a-b:n kohdalla. Pituus korkeimmalle kohdalle on noin 2/3 pituudesta, sekä korkeimman kohdan jälkeen pituutta jää 1/3.

Kulmakarvojen tavanomainen muotoilu
Kulmakarvojen pituus sekä tasapaino on helppo hahmottaa kasvoja apuna käyttäen. Suora viiva nenän ulkoreunasta silmän sisänurkkan ohi kulmakarvaan kertoo kulmakarvan lähtökohdan, mistä sen on luontaisinta alkaa. Kulmakarvojen loppukohdan taas voi katsoa nenän ulkonurkasta silmän ulkonurkan kautta viistosti kohti kulmaan. Kulman korkein kohta taas on silmän ulkonurkan ja iiriksen välissä, tai iiriksen kohdalla.

Kulmakarvan korkeus myös vaikuttaa perusilmeeseen. Liian korkealle nypityt kulmat saavat näyttämään hämmentyneeltä, kun taas liian alas nypityt tuovat helposti vihaisen vaikutelman.

 Kulmakarvojen paksuudellakin on merkitystä. Naisella paksut ja tuuheat kulmat luovat maskuliinisen ilmeen sekä saavat silmät näyttämään pienemmiltä (kuin ne oikeasti ovatkaan), kun taas liian kapeat kulmakarvat antavat vanhentavan vaikutuksen. Kasvojen luusto sekä kasvojen koko auttavat valitsemaan kulmien koon. Kulmakarvojen muoto nypitään yleensä ulkonurkkaan kapenevaksi. Naisten kulmakarvat ovat muodokkaampia kuin miehillä taas kulmat ovat enemmän vaakasuoremmat sekä paksummat.




Kulmakarvojen eri muotoja
Kulmakarvojen muotoilu












Parturi-kampaajat eivät ainoastaan nypi kulmia kuntoon, vaan myös tavallisesti värjäävät kulmat (ja ripset). Kulmakarvojen väri on luonnolisin, kun se on yhtä tumma kuin asiakkaan hiukset tai hiusten tyviväri (kulmat voivat olla myös astetta vaaleammat). Jos kulmat värjätään liian tummiksi, niistä tulee helposti liian synkkä vaikutus. Kulmakarvoja voi myös vaalentaa, ja siksi on hyvä hiustenväriä muuttaessa ottaa huomioon myös kulmien väri.



Ripsiä ja kulmia värjätessä on asiakkaan pestävä meikit pois värjäysalueilta, jotta väri tarttuisi paremmin.  Työvälineitä toimenpiteissä ovat: suojavoide (esim. vaseliini), suoja asiakkaan vaatteille, värin sekoitus astia, sekoitustikku, vanua, vesiastia sekä värjäys aineet.

Ripsien/ kulmien kestovärjäyksen työvaiheet : 

Jos on tarkoitus värjätä sekä ripset että kulmat, ei työjärjestyksellä sinäänsä ole väliä, mutta ehkä järkevin tapa on nyppiä ensin kulmat. Sen jälkeen levittää väri ensin ripsiin ja tämän jälkeen kulmiin, sillä ripsissä värin vaikutusaika on pidempi. 

  • Asiakas pyydetään tilaan, jossa hänen on helppo olla värjäyksen aikana (ja myös on helppo tehdä värjäys hänelle). Tällainen paikka on esim. pesupaikka jossa varmistetaan esim. pyyhkeellä niskan alla, että asiakkaan on hyvä istua siinä työn ajan. 
  • Kädet pestään ja desinfioidaan ennen työn tekemistä. Asiakkas suojataan mahdollisilta väriroiskeilta sekä jos asiakkaalla on piilolinssit, on ne hyvä ottaa pois ennen käsittelyä.
  • Mahdollinen meikki poistetaan asiakkaalta meikinpoistoaineella. Tämän jälkeen käsittele kulmat ja ripset vielä vedellä/kasvovedellä, sillä väri ei tartu rasvaiseen ihoon.
Tässä nypityt kulmat, sekä meikistä/liasta puhdistettu iho.
Vaseliinin levitys alaluomelle

  •  Seuraavaksi ihoon laitetaan vaseliinia(/suojavoidetta) alaripsien alle mikä estää väriaineen tarttumasta ihoon sekä suojelee ihoa. Asiakasta pyydetään katsomaan ylöspäin, jotta alaluomi on mahdollisimman suora. Vaseliinin päälle asetetaan suojalaput, mahdollisimman lähelle alaripsiä (kuitenkin alaripset suojalapun päälle). Suojalaput asetetaan molempien silmien alapuolelle, minkä jälkeen asiakas sulkee silmänsä värjäyksen ajaksi. 


Suojalapun voi myös kastella ennen alaluomelle laittamista (jolloin se pysyy paremmin luomessa).



Molemmat suojalaput on asetettu alaluomille (hyvä kysyä asiakkaalta, etteivät ne hierrä silmää).




Myös yläluomelle voi laittaa vaseliinia, helpottamaan värinpoistoa.


  •  Tässä vaiheessa värin sekoitus alkaa. Väri aine ja hapete sekoitetaan pienessä lasikupissa (yleensä suhteessa 1:1) tasaiseksi voiteeksi esim. pakkauksessa olevalla tikulla. 

Väri valitaan yleensä hiustenvärin mukaan (tai asiakkaan erityisestä toiveesta tietyllä värillä)
  • Aine levitetään ripsille joko kostutetulla vanupuikolla tai siveltimellä. Ainetta voi hellästi painaa ala- ja yläripsien päälle (mahdollisimman lähelle ripsien tyveä), jotta sitä on varmasti kaikkialla. 
















  • Kun väriä on levitetty molempiin silmäripsiin on vuorossa kulmien värjäys. Väriä levitetään kulmakarvoihin karvojen kasvusuunnan mukaisesti, myötäkarvaan. On tärkeää että ainetta on joka karvalla, jotta värjäys on tasainen. Varsinkin kulmien värjäyksessä on tärkeää varoa ihon värjääntymistä, muualta kuin karvojen kasvu alueelta. Tätäkin voi estää laittamalla esim. vaseliinia kulmakarvojen ympärille. 
  • Kestovärin aika on ripsissä 5-10 minuuttia ja kulmakarvoilla 2-5 minuuttia, tietysti riippuen halutusta tummuudesta. Värien ohjeistusaika on hyvä katsoa erikseen jokaisesta tuotteesta. 
  • Värjäysajan kuluttua poistetaan suojapaperit. Ripset/kulmat puhdistetaan kostealla vanulapulla silmien ollessa kiinni. Lopuksi voi myös tarvittaessa huuhdella silmät/ripset väristä. (Kulmat tarvittaessa voi pestä jopa shampoolla). 
  • Viimeistely tehdään meikinpoistoaineella.
  • Lopuksi iholle voi levittää kosteusvoidetta tai silmänympärysvoidetta rauhoittamaan ärtynyttä ihoa. 



Kulmaväri vaikuttaa





Kulmaväri pois pestynä. Valmiina.


  • Myös miesten kulmat nypittynä tuovat selkeyttä kasvoille, ja näyttävät siisteiltä. Kulmista ei tehdä niin muotoiltuja, kuin naisilla ja saavatkin jäädä hieman "epäsiistimmän" näköisiksi.
    Kulmat ennen.

    Kulmat nypittynä.


TÄSSÄ VIELÄ ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT VÄRJÄYKSISTÄ:




ENNEN VÄRJÄYSTÄ

VÄRJÄTTYINÄ

maanantai 1. joulukuuta 2014

MINÄ VÄREINÄ (värikurssi)

Apuna käyttämään oikeita värejä vaatteissa ja muussa ehostuksessa,  auttaa luokittelu talvi, kevät, kesä tai syksy henkilöksi. Luokittelu perustuu omien hiusten, ihon sekä silmien värin mukaan. Oikeat värit pehmentävät ja kirkastavat kasvoja, vähentävät varjoja silmien alla. Ne myös auttavat ryppyjen ja juonteiden nenän ja suun ympäriltä sulautumaan kasvoihin, luovat hehkua silmille sekä kasvoille, jonka kanssa ovat myös sopusoinnussa.

Taas väärät värit saavat kasvot näyttämään kapeilta, synkiltä ja jopa likaisilta. Ne korostavat ryppyjä sekä varjoja kasvoissa, myös näpyt erottuvat paremmin. Väärät värit myös vanhentavat kasvoja, ja jättävät kasvot taka-alalle. Muutenkaan vääränlaiset värit kasvoihin heijastuneena eivät ole sopusoinnussa kasvoihin.


ITSE OLEN KEVÄT IHMINEN:

(Sopivuus:)
Ihossa on kultaisia pohjasävyjä (kultaisen beige iho) usein myös ihossa kultaisia läikkiä tai kiiltoa. Todennäköisesti ruusunpunaiset posket ja taipumus punastua.
Hiukset Toffeenväriset tai kullanruskeat, joillakin keväillä on hyvin tummanruskea tukka.
Silmät vihreät ja iiriksessä on usein kultaisia täpliä tai pupillia ympäröi kultainen rykelmä.

Mikä on hiusten oma väri (tummuus, värisävy)
-> Hiukseni ovat luonnostaan lämpimän vaalean ruskeat, noin 7 tummuusasteella.

Onko ihon väri lämmin vai kylmä
-> Lämmin ihonväri.

Minkä väriset silmät ovat
-> Silmät ovat vihreät, joissa on kultaisia täpliä

Minkä värisiä huulipunia / luomivärejä käytät (värimieltymyksien tiedustelu)
En tykkää käyttää kylmiä sävyjä, vaan lämpimiä kirkkaita värejä.

Mitä hius-. ehistus- ja pukeutumisvärejä suositellaan värianalyysi ajattelun pohjalta
-> Pukeutumis

  • Lämpimiä ja kirkkaita värejä (lämmin punainen, kerman sävyt, keltainen, ruiskukansininen, vaalea aprikoosi, ruohon vihreä) 
  • Korut messinkiä, smaragdi, keltainen safiiri, kermanvalkoiset helmet
->Hiukset

  • Yleensä vaaleat 7-9 tummuusasteiset
  • Lämpimät keltapohjaiset hiusvärit(kullanvaalea, beige, vaaleanruskea, vaalea tai vaalea kupar
->Värit

  • Norsunluunvalkoinen
  • Heleän ja kermaisen beige, kaneli
  • Lämpimät (kellertävät) harmaat, vaaleasta keskitummaan
  • Kullanruskea sekä heleän ruskea
  • Heleä laivastonsininen
  • Sininen vaalea koboltti, kissankellonsiniset vaaleasta tummaan
  • Mintunvihreä, heleät turkoosit
  • Heleät kellanvihreät, koivunvihreästä ruohoon
  • Tumma persikka, aprikoosi, lohenpunainen, kaikki korallit, vaalea ruoste
  • Kaikki persikat, (keltaiset) pinkit
  • Kirkas punainen, oranssinpunainen
  • Vaalea kulta
  • Kanariankeltainen
  • Violetti, sinivioletti
Huulipuna
  • Vaalea persikka, koralli tai korallipinkki
Poskipuna
  • Persikka tai lohenpunainen