Olemme opiskelleet viikon aikana ripsien ja kulmien kestovärjäyksen ja kulmien muotoilun. Jos sinulla on mahdollisuus, niin seuraa sen tekemistä myös liikkeessä.
1. Millaisilla menetelmillä ripset ja kulmat tehdään liikkeessä? Millaisia vinkkejä voit ottaa työskentelyysi koululla opitun lisäksi?
-> Liikkeessä käytetään samoja tapoja, kuin koulullakin. Ripsien/kulmien värjäys tehdään hiustenpesun yhteydessä, jolloin värit saavat vaikuttaa ripsissä/kulmissa hiustenpesun ajan (ripsissä tietysti kauemmin).
2. Keskustele työpaikkaohjaajan kanssa liukuvärjäyksestä. Millaisia tekniikoita hän suosii liukuvärjäyksessä?
->Susanna käyttää liukuvärjäysksessä raidoitustekniikkaa, jolloin liukuvärjäykseen ei tule näkyvää rajaa. Laveeraamalla 2 väriä, sekä värinpoistolla. Välineinä toimii hyvin sivellin, tai kampa tekniikka.
-> Yhtenä perjantaina värjäsin oman äitini tukan. Lyhyeeseen tukkaan tein koko värjäyksen ruskealla, sekä folioraidat värinpoistolla. Raidoista tuli todella vaaleat, mutta emulgoimalla pesupaikalla korjasin tilanteen, jolloin tosivaaleisiin kohtiin tarttui hieman ruskeaa väriä.
Perjantaina 5.12 värjäsin ja leikkasin Susannan hiukset, sekä muotoilin/värjäsin hänen kulmat. Susannan väri tehdään värinpoistolla, jolloin tukasta tulee erittäin vaalea ja leikkasin hiukset samaan muotoon, vain lyhyeemäksi.
Perjantaina 12.12 järjestelin hyllyt uudelleen, sillä sinne piti saada uusi täysin hajusteeton Cutrinin shampoo/hoitoaine sarja. Tämän jälkeen kaksi pientä poikaa tuli leikattavaksi samaan aikaan, jolloin Susanna leikkasi toisen pojan hiukset ja minä toisen. Leikkasin pojan hiukset, koneella ensin sivut ja takaa jonka jälkeen saksilla päällisosan. Leikkaus oli aluksi hieman vaikeaa, sillä poika oli mitä eriskummallisimmissa asennoissa tuolissaan, mutta lopulta pysyi ihan suorana penkillä, joka helpotti huomattavasti työtä.
Tämän jälkeen vanhempi mies saapui hiustenleikkuuseen, ja leikkasin hänelle aivan lyhyen mallin saksilla.
Ensimmäsen kerran leikkasin lasten tukkaa, ja huomasin, että lapsen kanssa on juteltava mukavista asioista, jotta hän ei huomaisi leikkausta, eikä "pelkäisi" saksia, tai koneen ääntä. Ja on hyvä myös selittää mitä tekee, jotta lapsi tajuaa, että täytyy esim. olla liikkumatta tai istua suorassa, jotta leikkaus olisi helpompaa. On myös pidettävä lapsen mielenkiinto, jotta lapsella olisi mukavampi istua niinkin pitkä aika liikkumatta.
Parturi-kampaajan työstä olen oppinut, että asiakkaat eivät aina ole ajoissa paikalla, jonka vuoksi päivästä tulee kiireisempi ja ei välttämättä ehdi syödä työpäivän aikana. Sekä jos päivät ovat täynnä, ja asiakas soittaa uusia aikoja on joko pitkitettävä omaa työpäivää ottean asiakkaalle aika, tai asiakas menee varmasti toiseen liikkeesee. Eli työpäivien pituus on päätettävä itse, miten paljon on valmis tekemään tunteja päivässä, sillä asiakkaita riittäisi varmasti koko päiväksi.
Itselläni on sujunut ihan hyvin työssäoppiminen, paitsi hankin uudet sakset jotka on pidemmät kuin koulun sakset, enkä näköjään ole vielä tajunnut sitä, sillä laastareille on tullut käyttöä tasaisesti. Onneksi kuitenkin omat sormet on ollut uhrina, eikä esim asiakkaan korvat!
8. Pe 12.12 tehtävät työssäoppimispaikalle
1. Mitä vaikutuksia lämmön käytöllä on hiusten värjäyksessä? Millaisia lämmön lähteitä hiusten värjäyksessä voi käyttää? Mitä tulee huomioida työturvallisuuden tai tavoitteen mukaisen lopputuloksen kannalta, kun käyttää lisälämpöä vaikutusajalla?
->Lämmönkäyttö hiuksiin värjäyksen aikana tehostaa/nopeuttaa värin vaikutusaikaa. Eli lyhentää paljon odotusaikaa värin vaikutuksessa. Lämmönlähteinä voi käyttää lämpökonetta, huppua tai fööniä. On huomioitava lämpöä käyttäessä ettei asiakkaan hius pääse palamaan liikaa (eli että on vain tarvittavan määrän lämmössä), eikä kone vahingoita asiakasta eikä hänen tukkaansa. On siis hyvä ennen lämpökoneeseen laittamista tarkastettava asiakkaan hiuksen kunto, onko se liian huonossa kunnossa lisälämpöön laitettavaksi.
2. Mitä on otettava huomioon arvioitaessa hiusten värjäykseen käytettävää värin määrää? Mikä on tarkoin ja ekologisin värin määrää mittaava apuväline?
->Ensiksi on tietysti mietittävä, onko kyseessä monisävyvärjäys vai yksisävyinen värjäys. Ja mitoitettava näiden tarvittavien värien määrä hiusten paksuuteen, määrään, pituuteen sekä laatuun. Sekä onko katsottava, onko hius lasimainen vai huokoinen (kuinka paljon se imee väriä itseensä). Tarkoin/ekologisin värin mittaava väline on vaaka.
3. Mitä on huomioitava levitysjärjestyksessä silloin, kun on kysymys hiusten vaalennuksesta?
-> Ennen vaalennusta on huomioitava hiuksen pohjan sävyt (tyvikasvu, latva). Sekä tietysti värin levittäminen on aloitettava hiuksen tummimmasta osasta ja edettävä viimeiseksi vaaleimpaan kohtaan.
4. Miksi raitahupputekniikassa vaalennuksen tai värituotteen levityksessä täytyy olla erityisen huolellinen?
->Erityisesti on huomioitava, että huppu on mahdollisimman lähellä hiuksen tyveä. Eli mahdollisimman tiukasti päässä kiinni. On myös huomioitava, että hius on vedetty hupusta aivan tyvestä( eikä esim vahingossa otettu liian kaukaa aukon vierestä, jolloin raita ei ala tyvestä). On myös hyvä kammata lopuksi, ennen värjäystä hiustupot suoriksi ja varmasti hupusta hyvin pois, jolloin raidoista tulee siistimmät. Värimassa levitetään hupun päälle ja siksi on värin levityksen jälkeen hyvä hieroa vielä kauttaaltaan raidat läpi, jotta väriä on varmasti joka paikassa.
5. Mitä etuja on mielestäsi hiusten raidoituksessa silloin, kun se tehdään folioilla eikä raitahupulla?
-> Raidat voi laittaa yhtäaikaa pohjasävyn kanssa. Raidat on myös helpompi kohdistaa haluttuun paikkaan, sekä on helpompi myös vaikuttaa raidan kokoon ja paksuuteen.
6. Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla? Mitä tekniikoita marmoroinnissa voi käyttää?
->Marmoroinnilla tarkoitetaan sitä, kun värimassan päälle laitetaan vaalennusainetta. Mamoroinnissa voi käyttää oikeastaan monia tekniiikoita, mutta parhain/ toimivin on varmasti lastan käyttö:
Marmoroitava hiusosio pomitaan lastan päälle. Siveltimellä levitetään vaalennusainemassaan marmoroitavan osion päälle. (Mitä enemmän vaalernnysainetta painaa ja sekoittaa hapetevärin päälle hiuksiin, sitä enemmän ne vaalenevat vaikutusajan kuluessa!). Kun vaalennusainetta on levitetty riittävä määrä, lastaa vedetään poispäin samalla hieman ylöspäin nostaen. Hiusosota ei anneta pudota lastan päältä, vaan lasta lasketaan kevyesti alapuolella olevien hiusten päälle ja vedetään kokonaan pois. (Lasta on hyvä puhdistaa vaalennusaineesta osioiden välissä, jotta sitä ei mene paikkoihin, mihin sitä ei haluta.)
Tätä toistetaan jokaisessa osiossa, johon marmorointia halutaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti